2017-10-30
Räkna med att de du bjuder på soppan vill ha receptet.
Så brukar det bli...
Till fyra personer behöver du:
1 kg kräftor (frysta är helt OK)
1 liten gul lök
1 morot
0,5 dl hackad rotselleri
1 knippe/kruka persilja
4 msk tomatpuré
2 msk smör
3 dl vitt vin
5 cl cognac
1 tärning fiskbuljong eller motsv. koncentrerad fond
9 dl vispgrädde
Salt + cayennepeppar
Gör så här: Skala kräftorna, lägg undan stjärtarna och de största klorna. Krossa skalen grovt. Finhacka grönsaker i små tärningar. Bryn kräftskalen tillsammans med grönsakerna några minuter. Fräs även tomatpurén hastigt. Slå på cognac och tänd på! (inte under fläkten...) Häll på vinet, tillsätt fiskbuljongtärningen och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 10-15 minuter tills soppan är lagom krämig. Sila noga och smaka av försiktigt med salt och cayennepeppar, det tar en stund innan kryddningen "tar". Lägg kräftstjärtarna i sopptallrikarna, tillsätt några droppar cognac i varje och häll i soppan. Sedan är det bara att njuta, gärna med ett glas torr madeira av vettig kvalitet till.
Enjoy!