2018-06-08
En av våra absoluta favoriter. Köp en bit laxfilé med skinn, ca 200 g/person.
Stryk sambal oelek över köttsidan och häll över japansk soja. Låt marinera minst en timme, gärna längre. Lägg laxen med köttsidan nedåt på hett grillgaller så den får trevlig färg. Grilla färdigt laxen till runt 55° innertemperatur. Helst indirekt (inte direkt över glöden) alternativt med skinnsidan nedåt som skydd mot flammorna. Grilla inte för länge, då blir den torr och trist! En kall limesås passar bra till: blanda 2 dl creme fraiche med saften av 1-2 limefrukter, skalet av 1 limefrukt, 2 tsk honung (ej flytande, då blir såsen rinnig), salt och peppar efter smak. Ställ såsen att mogna i kylen, gärna minst en timme. Pressad kokt potatis är gott till. Självklart också ett vitt vin. En fatlagrad chardonnay sitter som en smäck.
Trevlig helg!